Sommerarbejdere er en uerstattelig ressource for Reka Kabel

Også i år er der på alle Reka Kabels produktionsfaciliteter i Hyvinkää, Keuruu og Riihimäki sommerarbejdere i både produktionen og serviceafdelingen. For Reka Kabel er sommerarbejdere en uerstattelig ressource, der er med til at sikre at produktionen kan køre videre uden ophold i sommerperioden. Vi var ude for at tale med nogle af Rekas sommerarbejdere om deres oplevelser i kabelproduktionen.

Onni i ekspeditionsafdelingen, i ekspeditionen arbejder man bl.a. med at trække data ud af Rekas database.

Den nybagte student Onni gik i sin fars Nikos fodspor og fandt et job hos Reka i Keuruu. Onni har tidligere været i praktikforløb hos Reka samt i et særligt to-ugers sommerjob, hvor han var med til at servicere udendørsområder.

Onni begyndte hos Reka efter studentereksamen og har til hensigt at blive i hvert fald indtil efteråret. Til januar skal han i gang med at aftjene sin værnepligt. Hos Reka arbejder Onni i ekspeditionsafdelingen. Her tager han sig bl.a. af pluklisterne, hvor Rekasystemets tromlestørrelser og numre antegnes. Han bestiller også kabeltromletransporter til Rekas kunder hos logistikfirmaet Kaukokiito og kører om nødvendigt truck. Truckkortet tog Onni straks i begyndelsen af sommerjobbet.

Onni fortæller at der er god afveksling i jobbet: ”Til tider er der travlt, andre gange er det mere roligt. Det er dog ikke nødvendigt at stresse. Jeg har kunnet lide alt det jeg har mødt indtil nu. Det har været godt at arbejde her.”

Onni roser Reka for at være en tryg arbejdsgiver, der udbetaler lønnen til tiden og tager sig godt af de ansatte bl.a. med hensyn til arbejdsmiljø. Han kan ikke nævne områder der bør forbedres.

I hans sommerplaner indgår der stadig en rejse til Kroatien, men ellers går sommeren med det daglige arbejde.

I fremtiden ser Maria sig selv arbejde indenfor teknik

Maria begyndte hos Reka i Keuruu i marts efter at hun havde hørt om sommeransøgningsrunden. Maria arbejder i pakningsafdelingen. Hendes arbejde går bl.a. ud på at pakke kablerne om fra store til mindre tromler.  ”Jeg kan godt lide at man hele tiden har noget at lave og ikke bare skal sidde. Tiden går også hurtigt.” Maria fortæller.

Maria fortæller at sikkerhedsinstrukserne er blevet gennemgået nøje mindst tre gange. Dem bliver der lagt stor vægt på. Maria roser også arbejdsklimaet: ”Alle lederne er behagelige og afslappede. Det er virkelige fleksibelt her. Det er nemt at være her og arbejde.”

I fremtiden drømmer Maria, der har en baggrund i gymnasiet, om at blive optaget på Tamperes Universitet og studere teknik. Hun er også interesseret i at arbejde i udlandet, for eksempel gennem et udvekslingsprogram.

Rasmus har først og fremmest sat pris på den afslappede stemning

Rasmus begyndte i testafdelingen på fabrikken i Hyvinkää i begyndelsen af maj. Rasmus så en annonce på arbejdsformidlingens hjemmeside og endte på den måde hos Reka. Til efteråret efter sommerjobbet vil Rasmus gå i gang med HF.

Rasmus´ job i testafdelingen omfatter bl.a. afskrælning af kabler og måling af spændinger. Kablerne gøres også klar til transport. Her i begyndelsen arbejder Rasmus sammen med en mere erfaren kollega, men senere på sommeren kommer han til at arbejde mere selvstændigt. Han fortæller at introforløbet har haft en passende længde. Det har gjort det muligt at komme ind i en god rytme.

Rasmus nævner den frigjorte og afslappede stemning og samtalerne med kollegerne som det bedste ved jobbet: ”Det har været alletiders. Jeg har altid kunnet få hjælp, og folk er virkelig flinke!”

Det bedste er når man får lov til at arbejde med hænderne, fortæller Juho

Juho påbegyndte et praktikforløb i april og fortsatte derefter som sommerarbejder hos Reka Kabel i Riihimäki. Gennem familien fik han et hint om det kunne svare sig at forhøre sig om en praktikplads hos Reka, og det blev så også hurtigt arrangeret. I efteråret 2023 tager Juho fat på sidste år af el- og automationsuddannelsen på Hyria tekniske skole.

Hos Reka har Juho haft mulighed for at arbejde med en bred vifte af serviceopgaver. Juho arbejder altid som en del af et team med en mere erfaren kollega.

»Det bedste er når man får lov til at arbejde med hænderne. El-området føles helt sikker godt, hver dag er forskellig. Jeg har fået en positiv opfattelse af Reka, sagerne bliver ordnet og stemningen er afslappet”, fortæller Juho om sin sommer hos Reka.

I fremtiden er Salla interesseret i at studere produktionsøkonomi eller matematik

Salla har været hos Reka i Hyvinkää siden april. Hun søgte selvstændigt arbejde og endte hos Reka via et rekruteringsbureau. »Jeg overvejede om det var muligt, at man uden en relevant uddannelse og erfaring kunne få et sommerjob indenfor kabelproduktion. For kun fem måneder siden vidste jeg ingenting om kabler. Mit kendskab til Reka Kabel begrænsede sig til det jeg kunne finde på Google”.

Salla blev student i foråret 2023 og vil nu at tage et sabbatår. I fremtiden er hun interesseret i at studere produktionsøkonomi eller matematik. Salla har tænkt sig at arbejde hos Reka Kabel i hvert fald til og med september.

Salla arbejder i afdelingen for trækning af aluminiumstråde, hvor der produceres særlige aluminiumstråde til kabler. Arbejdsopgaverne omfatter først og fremmest overvågning af maskiner og proces, men indeholder også serieskiftning af tråde såvel som flytning af kabeltråd, tromler og tønder. Til løft anvendes dertil anvendelige apparater, idet f.eks. kabeltråd vejer et tital kilo. Salla fortæller at sikkerhedsforanstaltningerne er blevet nøje gennemgået med de nyansatte.

Det fysiske element i arbejdet overraskede hende i nogen grad, selvom det var blevet omtalt allerede i forbindelse med ansøgningsprocessen. Det er en fordel at være i god fysisk form. Salla selv har i mange år spillet fodbold.

Stemningen blandt arbejdskollegerne er hjælpsom: “Jeg har fået hjælp af alle, og nu efter fem måneder begynder jeg selv at kunne lidt af hvert. Jeg har uden tvivl meget at lære endnu, men med tiden lærer man så også det”.

“Jeg har rigtig godt kunnet lide det her arbejde, selvom det er meget anderledes end hvad jeg tidligere har lavet. Jeg har rigtig godt kunnet lide skifteholdsarbejde. Når jeg har haft fri, har jeg haft tid til at nyde sommerens glæder”, fortsætter Salla.