Historie

Gode sko fører langt

Reka-koncernens rødder går helt tilbage til året 1898, da Edvard Rentto påbegyndte sin karriere på skofabrikken i Korkeakoski.

I de seneste 120 år har Reka Kabel gennem flere faser udviklet sig til en internationalt anerkendt og respekteret industrivirksomhed. I de forgangne årtier er aktiviteterne blevet udvidet. Det gælder udvalget af produkter, såvel som antallet af afdelinger og fabrikker.

I årenes løb har vi konsolideret vores position som leverandør af kvalitets kabelløsninger til industrien. Førsteklasses kvalitet og opfyldelse af kundernes behov har altid været centralt for os i Reka Kabel.

1961

Fremstillingen af kabler begyndte i 1961 i Hyvinge, da vi lejede en fabriksetage af det daværende Villayhtymä Oy til brug for Kabelfabrikken. Kabelfremstillingen blev til at begynde med drevet som en del af det daværende Rentto Oy under varemærket RE-KA og med en grøn tråd som symbol.

De første installationsledninger godkendt af Finlands Elinspektionsanstalt blev leveret i juli 1961, og det anses derfor som det egentlige begyndelsestidspunkt for Reka Kabels virksomhed.

1965 – Kabelproduktionens første årti

Anskaffelse af nye maskiner gjorde det i 1962 muligt for Reka Kabel at påbegynde produktion af installationskabler. Produktionsfaciliteterne blev imidlertid snart for små. I begyndelsen af 1965 rykkede Reka Kabel ind i nye fabriksbygninger i Sahanmäki i Hyvinkää. Bedre plads og nye maskiner løftede produktionskapaciteten til et helt nyt niveau.

Siden 1966 har Reka Kabel tilhørt Forbundet af Finske Elektrotekniske Engroshandlere. Medlemskabet gjorde det muligt at trække på engroshandlerne og førte Reka Kabels salg ind i nye baner.

1972 – Eksporten skydes i gang og aktiviteterne udvides

I 1970´erne blev produktionen udvidet og volumen voksede. Reka Kabel producerede flerlederkabler til bilindustrien, PVC-kloakrør og kabelsæt til Saab Scania.

Efter udvidelsen af aktiviteterne, afgik Reka Kabels første eksportleverance til Island i 1972.

1973 – Fabrikken i Keuruu tages i brug

Produktionen af installationsledninger og mindre kabler blev flyttet fra Hyvinge til Keuruu, hvor der var en passende hal til kabelproduktion. I 1984 blev hallen udvidet og layoutet blev mere strømlinet.

I dag produceres der både installations- og instrumenteringskabler samt brandsikre og halogenfire specialkabler på fabrikken.

1986 – Ekstrakapacitet til installationsledninger

I 1986 blev der etableret en flerlederkabelfabrik i Tervakoski, og i 1993 påpegyndtes produktionen af flerlederkabler i den russiske by Vyborg. I den forbindelse etableredes i 1992 en separat virksomhed, Reka Flerlederkabler A/S, hvis aktiviteter imidlertid blev solgt i 1997.

1999 – Produktionen af mellem- og højspændingskabler indleder en ny tidsalder

Produktionen af mellem- og højspændingskabler indledtes i 1999, hvorved Reka Kabel førtes ind i en ny tidsalder. Den første mellemspændingskabellinje fra fabrikken i Riihimäki blev installeret i den tidligere mineralsuldsfabrik i Paloheimo.

I 2006 påbegyndtes omfattende investeringer i Riihimäki-fabrikken, hvilket bl.a. førte til en ny CCV-isoleringslinje samt nye fabriksfaciliteter.

2007 – Nye fabriksfaciliteter i Rusland

I Podolski i Rusland anskaffedes fabriksfaciliteter, hvor en produktion af mellemspændingskabler påbegyndtes i 2007. Reka Kabler solgte sit kabelproduktionsselskab i Rusland i 2013.

2017 – Byggevareforordning danner baggrund for etableringen af et testlaboratorie

I 2017 reagerede Reka Kabel på EU’s nye brandsikkerhedskrav ved at etablere et brandlaboratorie til kabler i Keuruu. Cable Test Center styrker i høj grad Reka Kablers produktudvikling og er det første kommercielle brandlaboratorie til kabler i Finland.

2020 – På vej til at blive verdens mest grønne kabelproducent

Reka Kabler lancerede et åbent kabel- og spolekontrolsystem, Cabler, der digitaliserede hele infrastrukturen i byggebranchen, hvilket sparer både materialer og tid. Reka Kabel opstillede også miljømål og forpligtede sig på FN´s Verdensmål for bæredygtig udvikling.

2023 – Reka Cable bliver en del af Nexans-koncernen

I april 2023 bød Nexans Reka velkommen i den globale Nexans-familie, og siden da har vores samme premium-kabler været kendt som Reka by Nexans. Vores brand blev fornyet, men den samme, førsteklasses kvalitet forblev!

2024 – Hyvinkää-produktionen flytter til Riihimäki-ejendommen

Slutningen på en æra og begyndelsen på en ny – den sidste spændingstestede og færdige kabelrulle fra Hyvinkää-fabrikken forlod fabrikken i april 2024. I efteråret 2024 flytter alle aktiviteter på Hyvinkää-fabrikken til Riihimäki-ejendommen. Læs mere her.