Reka Kabel står for elektrificeringen af mange boligselskabers ladestationer til elbiler

Den aktuelle udrulning af elbiler har også skabt røre hos boligselskaberne. "På mit bord har jeg et par og tyve henvendelser om afgivelse af tilbud, og jeg kender et tilsvarende antal boligselskaber, der netop nu overvejer sagen", siger arbejdsleder Tatu Vattulainen fra Enersense. Et af boligselskaberne er A/S Hietalahtis Perle i Hietalahti i Helsinki, hvor ladestanderne allerede er installeret og tilgængelige for beboerne.

Udgangspunktet for det cirka ti år gamle boligselskab var ifølge Tatu Vattulainen godt, idet der i huse med denne alder typisk er sikret forsyningskapacitet med henblik på elbilers opladningsbehov. Som sådan kan boligselskabets eksisterende eltavle anvendes og der er måske ligefrem ledige udtag, hvilket i betragtelig grad nedsætter arbejdstiden og desuden sænker installationsomkostningerne.

I Hietalahtis Perle kunne man for eksempel installere en ny ladecentral direkte i parkeringskælderen og trække kabler derfra til ladestanderne. Der blev ladet lademulighed til 20 køretøjer, hvoraf de 14 straks blev installeret. I sin helhed tog installationen knap tre uger og til kabellægningen anvendtes Reka Kabels finskproducerede kabler.

Boligselskabet havde brug for godt 50 meter kabel fra det lokale elnet til ladecentralen og dertil cirka 300 meter installationskabel til selve ladestanderne. Når der er tale om en parkeringskælder, skal man også tage brandsikkerhedsbestemmelserne i betragtning, og til en del af kabellægningen blev der derfor anvendt kabel i en højere brandsikkerhedsklasse Cca. Til mindre krævende kabellægningsopgaver anvendtes kabel i brandsikkerhedsklasse Dca.

– Ved elektrificering af ladestandere er forhåndsplanlægningen vigtig. Hvert sted har dog sine særtræk. For eksempel kabellægning og gennemføringsterminaler bør overvejes nøje på forhånd. På den måde undgår man overraskelser i forbindelse med selve arbejdet, fortæller Vattulainen.